Den som första gången besöker Gotland förundras ofta över det stora utbudet av matupplevelser i form av restauranger, caféer och olika typer av serveringar. Det gäller inte bara i Visby utan också i minst lika hög grad ute på den Gotländska landsbygden. Där finner man inte bara några av landets erkänt bästa restauranger utan också en mängd gårdsbutiker med ett spännande utbud av lokala råvaror och hantverksmässigt framställda livsmedel.
Gotlands popularitet som besöksmål har naturligtvis betydelse för det stora utbudet av kulinariska upplevelser. Utbudets kvalitet och attraktionskraft förklaras emellertid i minst lika hög grad av goda råvaror och en lång och livskraftig tradition att utnyttja dem på bästa sätt.
Historiskt har Gotland dominerats av självägande bönder som ofta i flera generationer brukat sina marker. Samtidigt som man vårdat sina traditioner har man också ända sedan medeltiden, då Gotland var ett centrum för handel mellan länderna runt Östersjönredan, lärt sig att ta tillvara influenser från omvärlden. Ett brett utbud av goda råvaror och ett öppet sinne för nya idéer lockar naturligtvis också goda matkreatörer att verka på ön.
Resultatet som vi ser idag är ett brett och varierat utbud av livsmedelsråvaror och matupplevelser. På Gotland kan du få uppleva fine dining av internationell klass i lugn och ro långt borta från storstadens stök. Om du vill kan du avnjuta en grön måltid lagad av någon av Gotlands prisbelönta ekologiska kockar eller kanske äta en högrevshamburgare gjort på lokalt producerat gräsbeteskött. En nyrökt färsk flundra i strandkanten och om du har tur friterad skarpsill eller rökt näbbgädda med ramslöksaioli är andra exempel på upplevelser som Gotland erbjuder.
Sparris, ramslök, kajplök och tryffel är exempel på speciella råvaror som är vanliga i det gotländska köket. På senare år har man återupptagit odlingen av kulturspannmålssorter som vit emmer (gammal vetesort) och vårspelt (även kallat dinkelvete) vilka vid sidan om intressanta egenskaper som livsmedel också kan vara värdefulla då de klarar sig med mindre vatten och gödning än vad som gäller för moderna högavkastande sädesslag. Gotlandslinsen är ett annat exempel på en gammal produkt som nu är i färd med att återerövra sin plats i den gotländska mattraditionen.
Utbudet av mat och livsmedelsråvaror på Gotland är stort och mångfacetterat och resultatet av många och ibland motstridiga viljor. Målsättningen att uppnå hög kvalité på ett för framtiden hållbart sätt framstår dock idag som en för alla involverade gemensam utgångspunkt.